Zašto su medovača i voćni likeri sa rakijom odličan izbor pića?

Svi znamo da je liker alkoholno piće slatkog ukusa. Dobija se potapanjem svežih plodova voća u rakiju, koji otpuštaju voćni sok. Medovača je jedno od trenutno najpopularnijih piće iz kategorije likera. 

Može se praviti od jedne vrste voća ili od mešavine više vrsta, a može se dodati i lekovito bilje. Zbog svoje lekovitosti, koristi se u narodnoj medicini, a zbog slatkog ukusa, omiljeno je piće ženama.

medovača liker žudnja
Liker sa medom Žudnja – pogledajte više u PRODAVNICA

Liker ima prirodnu boju, koja zavisi od voćne vrste. Aroma je u potpunosti sačuvana, a šećer daje jako sladak ukus i gustinu, pa je užitak ispijanja specifičan.

Osnova likera je RAKIJA. Najpogodnije su rakije od šljive ili kruške, a kajsija i komovica se ređe koriste zbog njihove specifične arome.

Jačina rakije može biti u rasponu od 18 do 22 grada, dok se jačina likera neće poklapati sa jačinom rakije, jer će doći do razblaživanja dodavanjem voćnih plodova i šećera. Preporuka je da liker ima oko 18 gradi.

Kad su likeri u pitanju, šećer je neizostavan sastojak. On je tu da bi pojačao ukus, obezbedio gustinu pića, ublažio ukus alkohola i konzervisao plod. Doduše, umesto šećera može se koristiti i med, kao zdravija opcija.

Liker od meda ili medovača

Pored voćnih likera, koje možete napraviti sami kod kuće vrlo brzo i jednostavno, tu je i liker od meda! Liker od meda ili medovača, služi se u skoro svakom ugostiteljskom objektu i vrlo je popularno piće.

Medovača se pravi od meda i propolisa, pa ne moramo posebno naglašavati, pored pitkog i slatkastog ukusa, i njena lekovita svojstva. Gotovo sve domaće rakije imaju lekovita dejstva, pa ne izostaje ni domaća medovača.

Odlična je za cirkulaciju, deluje protiv bakterija i virusa, poboljšava apetit i varenje, pa je izvrstan aperitiv.

Neverovatna stvar je da posle nje nećete imati problem sa glavoboljom, mučninom i slabošću, što je uglavnom slučaj sa konzumacijom ostalih alkoholnih pića. Nasuprot, ispijanje medovače sa merom, daće vam snagu i zdravlje.

Možda niste znali da je medovača jedno od najstarijih pića i da smo je nasledili još od starih Slovena. Oni su med jako cenili i dodavali su ga u mnoga jela i pića. Tako su i došli do ovog slatkastog eliksira zdravlja.

Ovaj liker je zapravo rakija obogaćena medom. To može biti šljivovica, dunjevača, kajsijevača, viljamovka.. Koju god vi odaberete i što je najbitnije- vrlo je zgodno možete napraviti sami kod kuće.

KAKO SE PRAVI MEDOVAČA

Potrebni sastojci za medovaču:

  • 0.5 kg meda
  • 0.8 litara rakije
  • 0.1 litara prokuvane ili destilovane vode
  • 0.1 litar belog vina
  • prstohvat korijandera
  • jedan limun (kora)

Priprema:

Med se stavlja u veći lonac i umereno zagreva i meša sve dok ne postane tečan. Zatim se odmakne sa ringle i ukoliko je već dovoljno tečan, dodaje se rakija, prokuvana voda, belo vino, narendana limunova kora i usitnjeni korijander. Sve vreme morate mešati. Tako pripremljena smesa sipa se u flaše koje morate dobro zatvoriti.

Što duže stoji, medovača je sve bolja, a minimum je dva meseca.

Na kraju, ono što biste trebali da znate, jeste da medovina, medovača i meduška nisu isto- radi se o različitim pićima!

Dok je medovina specifično vino sa dodatkom meda, meduška je vrlo popularno piće slično medovači. Zapravo, meduška je zamena za medovaču i domaća medovača se pravi upravo na isti način kao meduška. Jer, meduška jeste voćna rakija zaslađena mednim rastvorom.

Sada kada smo razjasnili razlike između sličnih naziva za različita pića sa medom, kada smo otkrili sve dobre strane likera od meda, a i kako se priprema, poreklo, kao i blagotvorna dejstva, sigurni smo da smo vam zagolicali maštu i da ste poželeli da zasladite neki od vaših narednih izlazaka i druženja. Ako smo u pravu, možete pogledati našu medovaču koja je u ponudi.

Liker sa medom ŽUDNJA iz destilerije Momirović napravljen je od dve vrste meda, livadskog i lipovog, a sve to u kombinaciji sa rakijom od jabuke dobijene od dve sorte jabuki, Ajdared i Zlatnog delišesa i sa dodatkom propolisa. Liker ŽUDNJA pored prelepog ukusa ima i predivnu boju prezrele višnje.

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar