5 najboljih rakija u Srbiji

Rakija u Srbiji  je veoma popularna, a razlikuje se po odabiru voća, po tehnologiji same proizvodnje, po finesama u proizvodnji, ali i načinu odležavanja u sudovima.

Kod nas je najpoznatija rakija šljivovica, a pored nje postoji još mnogo vrsta rakije koje su, isto kao šljivovica, svoje ime dobile po voću od kog su napravljene. Raznovrsnost aroma i ukusa među različitim vrstama rakije obezbeđuje zadovoljstvo baš svakom konzumentu ovog žestokog pića. Jer- ukusi su različiti!

5 najboljih rakija
Predstavnice 5 ukusa iz Destilerije Momirović

U ostatku teksta predstavićemo vam pet najboljih  vrsta rakije, čija potražnja u posednje vreme raste, koje se poslužuju u gotovo svakom ugostiteljskom objektu i bez kojih turisti ne odlaze iz naše zemlje…

Svaka od njih, pored žustrog ukusa i tradicije koju nosi sa sobom, ima i mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje, pa je preporučljiva svakodnevna konzumacija, ali umereno! 


Rakija od kruške Vilijamovke

Rakija vilijamovka je vrlo cenjena, a i skupa. Cena ove rakija je visoka zbog samog procesa proizvodnje, jer se koristi isključivo kruška sorte Vilijam, koja mora da bude potpuno zrela, pošto tada sadrži najviše minerala i prirodnih šećera. Upravo zbog toga se najčešće proizvodi u avgustu, kad njeni plodovi dostižu potpunu zrelost.

Vilijamovka je bezbojna i bistra, sa karakterističnim mirisom. Ukus je pun i harmoničan, veoma je pitka. 

Naša viljamovka Karmen je pravi izbor ukoliko ste ljubitelj rakija od sorte kruške Vilijams.

Čuva se isključivo u staklenoj ambalaži na temperaturi do 15 °C


Rakija od šljive

Šljivovica je naš nacionalni ponos, najpoznatija rakija u Srbiji i ujedno jedno od najkvalitetnijih žestokih pića u svetu.

Pravi se od različitih sorti šljive- Čačanska lepotica, Stenli, Čačanska rana, Počegača, Crvena ranka.. Najboljom šljivovicom smatra se rakija od Požegače i Čačanske ranke, a čak 70 % od ukupnog prinosa šljive ide na njenu proizvodnju. Čuva se u hrastovim buradima, a kvalitet joj s vremenom raste.

Ova rakija sadrži pun i raskošan ukus šljive sa diskretnim tonovima hrasta.

Mi vam možemo ponuditi Vojvodu i Vizantiju. Obe rakije su vrhunskog kvaliteta, više puta nagrađivane.

Preporučena temperatura serviranja je od 14 do 16 °C.


Rakija od dunje

Neki je nazivaju kraljicom rakija, jer njena proizvodnja zahteva višenedeljni trud i potpuno zrele plodove, jer sadrže nizak nivo prirodnih šećera. Najčešće se koriste dve sorte dunje- Vranjski dunjac i Leskovačka dunja, od kojih se dobija najkvalitetnija rakija.

Ova rakija je karakteristična po zlatno žutoj boji, a njen ukus je više sladak nego žestok. Zbog tog mirisnog i nežnog ukusa, dunjevača je omiljena rakija ženama.


Rakija od kajsije

Kajsijevača se, uz dunjevaču, popela na presto popularnosti rakija u Srbiji, odmah posle šljivovice koja je na prvom mestu.

Najbolja kajsijevača se dobija od par sorti kajsije- Kečkemečke ruže, Mađarske najbolje, Krupne rane, Roksane i Novosadske rodne. Krupna rana je sorta koja je po kvalitetu najbolja sorta kajsije u svetu, pa upravo ona daje i najbolju kajsijevaču.

Ova rakija je kristalno bistre boje, miris je pun i nežan, a ukus vrlo harmoničan. Odlaganjem u hrastovu burad dolazi se do savršene arome. Služi se na sobnoj i podrumskoj temperaturi, a baš kao dunjevača, i rakija od kajsije je omiljena među damama.


Rakija sa medom

Medovača je rakija koja je na ivici likera i žestokog pića. Dobija se destilacijom fermentisanog meda, bez dodatka voća ili voćnih rakija. Za njenu proizvodnju može se koristiti lipov, bagremov ili livadski med. Tamnije vrste meda daće i tamniju rakiju, dok će recimo svetliji med, kao što je bagremov, dati svetliju boju.

Ova rakija je pitka i sladunjava, ali snažna, pa se nemojte prema njoj ponašati kao da je sok- jer, nije. Elegancijom ukusa i aroma, medovača pleni čula.

 

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar