Medovača– ispijena sa merom daje snagu i zdravlje

Skoro svi, a posebno sladokusci, znamo šta je medovača ili liker od meda. Za one koji možda ne znaju, naglasićemo da medovača nije rakija sa dodatkom meda, već je rakija koja se dobija od meda.

Sledeća stvar koju svi sigurno znamo jeste da je med izuzetno zdrav, a reći ćemo vam da su ga Stari Sloveni posebno cenili. Zato je medovača bila njihovo omiljeno piće, a i lek za zdravstvene probleme. Dakle, naši predci su odavno otkrili lekovita svojstva ove rakije ili likera, nazovite ga kako vam je volja. Ako joj se doda još propolis i matični mleč, onda se dobije pravi lekoviti napitak.

medovača liker žudnja
Liker sa medom Žudnja – pogledajte više u PRODAVNICA

Zamislite da postoji alkoholno piće koje je lepog i slatkog ukusa, koje lepo utiče na vaše raspoloženje i opušta vas, a na sve to blagotvorno utiče i na vaše zdravlje. To što ste zamislili nije ništa drugo no medovača, a mi vam nudimo ŽUDNJU- liker od meda iz naše Destilerije Momirović. Napravljen je od najboljeg livadskog i lipovog meda u kombinaciji sa rakijom od jabuke Ajdared i Zlatnog delišesa i pravi je splet zdravlja, energije, dobrog ukusa i raspoloženja. 

Za šta je to medovača dobra (naravno, ako se ispija sa merom)?


Pošto lepo deluje na varenje i apetit, odlična je kao aperitiv

Vrlo povoljno deluje na cirkulaciju, pa se preporučuje po jedna čašica svakodnevno

Odlična je u borbi protiv virusa i bakterija

Daje bodrost i radost, bez ošamućivanja

Pospešuje imunitet

Štiti od infekcija

Popravlja krvnu sliku

I sami vidite da ima uticaj na ceo vaš organizam, na njegov fizički i psihički deo. Zato vam preporučujemo da uvstite čašicu medovače u vaš spisak svakodnevnih aktivnosti. 

Ako ipak poželite da se subotom uveče malo više opustite uz drzštvo I alkohol, neka medovača opet bude vaš izbor. Ona ne izaziva glavobolju I osećaj ošamućenosti. Fantastično utiče na raspoloženje, pa možete očekivati da ćete biti najveseliji I najopušteniji u društvu, a ujutru ćete ustati kao novi, jer ne izaziva mamurluk. Ali, budite oprezni sa njom, jer je slatkog I lepog ukusa, pa ako se zanesete, teško ćete stati.

U ovom vremenu virusa, medovača je odlično prirodno sredstvo u borbi protiv njih. Uz zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i redovno pranje ruku, ide i čašica medovače, za bolje zdravlje i jači imunitet.

Kao što je dobra u borbi protiv virusa i bakterija, tako je pored cvekle i kupinovog vina, odlična za krvnu sliku. Preporučuje se čašica medovače svakome ko ima problem sa malokrvnošću.

Takođe, dobro je poznato da starijim ljudima čašica rakije svakog jutra može produžiti život, jer povoljno utiče na cirkulaciju.

Medovača je odlična i kao aperitiv pre jela, jer će vam otvoriti apetit i poboljšati varenje, pa ćete dodatno uživati u hrani.

A kad smo već kod hrane, red je da vam damo predlog, koji će se sladokuscima naročito svideti. Medovača, i ako je sama po sebi slatkog ukusa, najbolje ide u kombinaciji sa slatkišima (recimo, krem torta od vanile koja je vrlo blagog i jedva slatkog ukusa).

I na kraju otkrićemo vam domaći način pripreme medovače, u kojoj ćete uživati i koja će vam otkloniti zdravstvene tegobe.

Potrebno vam je:

  • 1L šljivovice
  • 400 ml destilovane vode
  • 300 grama meda

Potrebno je med rastvoriti u rakiji,a zatim dodati destilovanu vodu. Dobijeni rastvor treba ostaviti na tamnom mestu gde će stajati narednih mesec dana, a povremeno ga treba mućkati. Nakon toga medeni napitak treba procediti  kroz filter, a jačina vaše rakije zavisiće od toga koliko destilovane vode sipate- manje vode znači jača rakija i obrnuto. Dobijeni napitak najbolje je sipati u staklenu bocu.

Ako ne želite sami da eksperimentišete sa pripremom, preporučujemo gore navedenu medovaču iz naše destilerije Momirović- ŽUDNJU.

 

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar