Rakija od kajsije – Koja sorta kajsije ima najveći potencijal za vrhunsku kajsijevaču?

Rakija od kajsije ( kajsijevača ) je visoko cenjena voćna rakija. A ako Vam kažemo da je omiljena među ženama, sigurni smo da možete pretpostaviti i zašto.. Žene su miljenice nežnog , harmoničnog, voćnog i osvežavajućeg ukusa i zato je baš kajsijevača mnogim ženama izbor pića, onda kada žele da se prepuste i uživaju.

Ali, da se cela naša priča o ovoj rakiji ne bi svela smo na hvalospev, mi ćemo Vam ukratko opisati proces njene proizvodnje, kako biste imali bar mali uvid u pažnju i trud koji ulažemo u našu rakiju i vaše zadovoljstvo.

rakija od kajsije
Naša rakija od kajsije, ZORA- pogledajte više u PRODAVNICA

Kako dolazimo do rakije?

Celopupan proces proizvodnje rakije od kajsije kreće se kroz pet osnovnih koraka:

1. Odabir sorte

2. Priprema za fermentaciju

3. Fermentacija

4. Destilacija

5. Čuvanje destilata

Mi smo za našu rakiju ZORA izabrali dve najbolje sorte kajsije- Mađarsku najbolju i Kečkemetsku ružu. Kvalitet rakije i te kako zavisi i od kvaliteta sirovine, zato je bitno izabrati kvalitetnu sortu i zrele plodove.

Mađarska najbolja je sorta kajsije koja zri početkom jula. Njen plod u punoj zrelosti ima intenzivno žutu boju sa dopunskom tamnocrvenom i krupan je, mase do 50 grama.

Kečkemetska ruža stiže u drugoj polovini jula ili početkom avgusta. Daje rakiju odličnog kvaliteta, pa je kod nas vrlo rasprostranjena. Njen plod je malo sitniji do 35 grama, izduženog i pljosnatog oblika.

Nakon berbe plodova sledi proces pripreme za fermentaciju i sama fermentacija. U ovom procesu pasiraju se i odvajaju koštice, dodaju kvasci i enzimi. Bitno je da se fermentacija odvija sporo i lagano kako se ne bi izgubile arome, ali i dovoljno brzo, da se ne razviju neke negativne reakcije u kljuku. Temperaturu treba održavati na 18-20 stepeni Celzijusa, a čitav proces bi trebao da traje 7- 10 dana.

Proces destilacije ili u narodu omiljeniji termin- pečenje rakije, sigurno je faza u proizvodnji rakije koja zahteva najviše iskustva i znanja. Zato se u našoj destileriji, pored odabira sorte voća, posebna pažnja posvećuje pečenju rakije. Znanje crpimo iz iskustva domaćina sa najboljom rakijom u kraju, koji tradicionalno svake godine peku sve bolju rakiju. Mada, ne možemo zanemariti ni obrazovanje i stručnost ljudi iz naše destilerije. Zato smo sigurni da kroz svaki korak u proizvodnji prolazimo vrlo marljivo. 

Bitno je da kroz proces destilacije uspemo da očuvamo mirisna jedinjena kojih je malo u kljuku. Na taj način na kraju destilacije dobijamo plemenitu i aromatičnu voćnu rakiju.

Prvom destilacijom dobija se meka rakija, a drugom prepek. 

Nakon što kajsijevača odstoji u adekvatnoj ambalaži, spremna je za degustaciju.

Rakija od kajsije i hrana?

Sigurno ste se mnogo puta, dok ste uživali u rakiji, pitali kojom hranom biste mogli da upotpunite užitak. I u pravu ste bili ako niste naivno pristupali tom izboru. Nije svejedno šta se jede uz rakiju, jer svaka od njih traži neko drugo jelo.

U Srbiji se do nedavno niko nije bavio kombinovanjem rakije i hrane, a dobro nam je poznato da naše rakije i te kako idu uz dobar zalogaj, pa je zato i bilo važno ispitati ovaj teren.

Jedno je sigurno- sa rakijom u kombinaciji sa pršutom i sirom, nikada nećete pogrešiti. Međutim, ako ste neko ko voli da eksperimentiše, proba i spaja nove stvari, reći ćemo vam da je čašica kajsijevače odlična u kombinaciji sa mocarale sirom, sosom od kajsije i prelivom od bundeve na tanjiru ili čak tost sa nekim blažim sirnim namazom i naravno suvom kajsijom. Sirevi su odličan izbor uz kajsiju, dok povrće nikako nije opcija u toj kombinaciji.

Rakija od kajsije uz suvu kajsiju
Probajte rakiju od kajsije ZORA u kombinaciji sa suvom kajsijom

Rakija od kajsije je sama po sebi nežna, pa budite oprezni u izboru hrane, jer vrlo lako lošim odabirom možete prekriti njen pun ukus. 

Uvek budite spremni da probade nešto novo i verujte- svideće Vam se!

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar