Zašto vilijamovka treba da bude Vaš izbor pića?

Kada kažemo rakija od kruške, verovatno prvo pomislite na vilijamovku. Vilijamovka je rakija proizvedena od istoimene sorte kruške i sa sigurnošću možemo reći da je najpoznatija i najbolja kruškovača. Ova sorta kruške je vrlo stara i poreklo joj je iz Velike Britanije.

Ako ste pravi domaćin, stalo vam je do svakog detalja u proizvidnji i što je najbitnije- nećete dodavati šećer! Zato se plodovi ubiraju onda kada dostignu punu zrelost, jer su tada prepuni prirodnih šećera i minerala, a to je u slučaju Vilijamovke kraj avgusta. Da bi se dobila prava rakija, treba koristiti plodove čiste sorte i kao takva, najtraženija je na tržištu.

Najbolja rakija se dobija onda kada je pečete za svoju dušu i kada je sa ponosom služite prijateljima.

karmen rakija od kruske vilijamovka
Naša rakija od kruške, vilijamovka KARMEN- pogledajte više u PRODAVNICA

Kako se proizvodi vilijamovka?

Čitav proces odvija se u nekoliko faza- berba plodova, pranje, skladištenje, vrenje, destilacija, odležavanje, dozrevanje i čuvanje.

Branje počinje kada semenke promene boju iz bele u svetlo kestenastu, a da je pritom kruška još zelena. Nakon branja, u našoj Destileriji Momirović, vrši se klasiranje plodova. Za rakiju biramo isključivo zdrave i čiste plodove, koji se potom skladište na tamno, provetreno i čisto mesto. 

Nakon 10 do 20 dana vilijamovka bi trebala da bude meka i žuta i spremna za preradu. Bitno je odstraniti trule delove i očistiti je od peteljki i semenki. Tako sređene plodove treba držati u posudi sa vodom u koju se dodaju limuntus i vitamin c, sve do mlevenja. 

Nakon mlevenja sledi fermentacija. U samlevenu smešu dodaje se enzim, zatim se ph kljuka spušta sumpornom kiselinom i dodaje se kvasac. Bure sa smešom treba zatvoriti tako da ne ulazi vazduh, a da CO2 izlazi. Na taj način pokreće se proces fermentacije nakon kog sledi destilacija.

Proces destilacije vrši se dvostruko. Prva destilacija se prekida kada  jačina rakije dostigne 10-11 gradi i to je takozvana meka rakija.

Drugom destilacijom dobija se prepečenica. U ovom delu bitno je izdvojiti tri frakcije:

prvenac, prepun otrovnog metila

srce, koje nam je najvažnije i zbog kog sve ovo radimo

patoka, koja nije tako lepa i može se iskoristiti za trećerazrednu rakiju

Ispod lule postaviti sud i sve ono što prvo iscuri u količini od 1 do 1.5 % u odnosu na količinu meke rakije koja je sipana, odvaja se kao prvenac. U drugom sudu prihvata se rakija srce, koju treba ostaviti da curi sve dok na luli ne bude 18 gradi. A na kraju, u trećem sudu se izdvaja patoka, čime se i završava proces destilacije.

Poslednji korak ka finalnom proizvodu i dobroj rakiji jeste razblaživanje. Kada rakija srce dostigne 26-28 gradi treba je sipati u staklene balone i držati na tamnom i hladnom mestu do dva meseca. Za to vreme je možete razblaživati do željene jačine, a preporuka je 16-17 gradi.

Uz koju hranu ide vilijamovka?

Kada su rakija i hrana u pitanju, potrebno je pronaći pravi aromatski kompleks- složiti aromatski kompleks rakije sa aromama hrane.

Možda niste znali ili niste verovali u tu kombinaciju, ali viljamovku valja upariti sa mocarela sirom i listovima suve kruške. Mocarela je blagog ukusa, a uz većinu rakija se biraju mladi sirevi neutralnog ukusa, dok je mesto suve kruške ovde sasvim jasno.

Predlog za meze uz rakiju od kruške vilijamovku
Predlog za meze uz rakiju KARMEN iz Destilerije Momirović

Ono što je sigurno jeste da je sve najvrednije što ima Vilijamovka, najsočnija i najslađa kruška, preneto u ovu rakiju.

Mi Vam iz naše Destilerije Momirović nudimo Karmen vilijamovku, koja je u potpunosti zadržala aromu ove neprevaziđene sorte kruške. Bezbojna je i kristalno bistra, voćnog mirisa i osvežavajućeg ukusa.

Uživamo u svakom koraku proizvodnje, poštujemo svaki detalj i ulažemo u kvalitet, zato proizvod našeg rada jeste kvalitetna rakija kojom bi se svaki srpski domaćin ponosio.

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar