RAKIJA ŠLJIVOVICA- Čak 70% od ukupnog roda šljive u Srbiji ode na proizvodnju šljivovice, kraljice među rakijama

Rakija šljivovica, kao najpoznatija srpska rakija, nosi titulu kraljice. I ne samo da je kraljica među rakijama, već je i istaknuti predstavnik naše zemlje , kulture i našeg naroda. Za sigurnošću možemo reći da je šljivovica naš brend.

sljivovica rakija momirovic
Kraljica iz naše destilerije – rakija od šljive VIZANTIJA. Pogledajte više u PRODAVNICA

Nema domaćina u Srbiji koji pred gosta neće izneti čašice i rakiju. Po jednu popiju čak i oni koji nisu ljubitelji tog žustrog ukusa, jer kako kaže naš narod- valja se. Nije teško zaključiti da je rakija šljivovica postala deo naše tradicije, običaja, slavlja i da je najbolji znak gostoprimstva srpskog domaćina.

Rodno mesto ove rakije je selo po kom je i dobila ime- Šljivovica, na Mokroj Gori. Meštani ovog sela još od 1868.godine proizvode ljutu rakiju čiji su ukus doveli do savršenstva i uz koju se započinje dan, nazdravlja i veseli.

Rakija šljivovica u Srbiji

Naša zemlja bogata je šljivicima, pa i ne treba da nas čudi što je šljivovica rakija broj jedan. Od 450. 000 tona šljive,što je ukupni rod u Srbiji, čak 70% ode na proizvodnju rakije.

Dobija se destilacijom komine koja se formira od smese zrelih plodova šljive, koje su prethodno prošle proces fermentacije. Sam proces fermentacije traje oko tri nedelje, a sve se dešava u kazanima koji su napravljeni isključivo za tu namenu. Nakon prve destilacije, dobija se takozvana meka rakija, a već posle druge prepečenica. Prva se koristi za kuvanje Šumadijskog čaja, a druga kao piće. Posle druge destilacije, šljivovica se čuva u hrastovim buradima.

Srpska šljivovica je i u svetu poznata kao rakija sa bogatom i raznolikom aromom. To je zato što je srpski domaćin proizvodi na poseban način, sa mnogo pažnje i zadovoljstva. Sam dokaz je činjenica da se za vreme pravljenja rakije oko kazana okupe rodbina, prijatelji, komšije. Druže se i degustiraju rakiju. Samo neki od njih je prodaju, dok je ostali ostavljaju da odstoji. Što duže stoji, rakija postaje sve bolja, pa je domaćini čuvaju za posebne prilike i sa ponosom je iznose pred goste. 

Aromi  dobre srpske šljivovice doprinosi i to što se proizvodi od dobro zrele i neprskane šljive. Dobri poznavaoci kažu da je za kvalitet rakije bitno i na kakvom je zemljištu uzgajana šljiva. 

Čačanska lepotica, Stenli, Čačanska rana, Požegača, Crvena ranka… Sve su to sorte šljiva od kojih se u Srbiji pravi čuvena šljivovica. Mada, kažu da je najbolja i najtraženija od Požegače i Čačanske ranke.

Rakija šljivovica u Destileriji Momirović

Mi u Destileriji Momirović veliki značaj pridajemo tradiciji. Zato rakiju proizvodimo na tradicionalni srpski način, jer znamo da tako dolazimo do zadovoljstva naših potrošača. Nije retko pitanje- u čemu je naša tajna? A naš odgovor je da nema tajne. Kao i svaki srpski domaćin, i mi znamo da se do kvaliteta dolazi iz naših voćnjaka, preko strogo ispoštovanih svih postupaka u proizvodnji. I što je najbitnije- NE DODAJEMO ŠEĆER. Dodavanje šećera je nažalost poznat trend kod onih koji rakiju proizvode radi prodaje. Na taj način dobijaju na količini, ali značajno narušavaju kvalitet. Ovakva rakija nema dobar ni miris, ni ukus, a poznati termin za nju jeste brlja.

Ako želite da osetite ukus prave domaće rakije, onakvu kakvu su pravili naši dedovi, pravi izbor za vas je rakija šljivovica VOJVODA.  Jaka, bistre zlatno žute boje, odležala u drvenim burićima minimum 2 godine. Pored VOJVODE tu je i naša druga rakija šljivovica VIZANTIJA, napravljena od tri sorte šljive, ćilibarne boje, odležava u hrastovim burićima od 500 litara minimum 4 godine. Mi vam garantujemo da sa našim rakijama nećete pogrešiti.

Za kraj priče o kraljici među rakijama, dajemo vam zanimljivu informciju. Možda niste znali da je Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.  Rakija šljivovica bi se tamo našla pored srpskog kola, koje je uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kao i krsna slava i pevanje uz gusle. Rakija šljivovica bi se našla na listi kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive. 

Evropska Unija je 2016.godine šljivovici dodelila sertifikat o geografskom poreklu i od tada ona nosi zaštićeno ime- Srpska šljivovica.

I ako se u Srbiji proizvode i mnoge druge vrste rakije, pravom domaćom se ipak smatra šljivovica. 

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar