Rakija – koliko je zdrava? Evo kod kojih 8 tegoba pomaže domaća rakija

Popij malo rakije, biće ti bolje- rečenica koju ste sigurno dosta puta čuli.

domaća rakija Destilerija Momirović

U ispijanju rakija, kao i u svemu, mera je najidealnije rešenje. Ukoliko s merom uživate u konzumaciji domaće rakije, vrlo je verovatno da ćete osetiti i mnoge njene blagodeti. 

Ne važi džabe u našem narodu ono pravilo, da za duži i kvalitetniji život, valja svakoga dana popiti po jednu čašicu za dobro jutro. Kod starijih ljudi, ovaj ritual pospešuje cirkulaciju. 

Čak i mlađe generacije znaju da se rakija koristila, a i dalje se koristi, pri dezinfekciji rana, skidanju telesne temperature, zubobolji, bolu u želucu itd.. Ovo su neke od činjenica vezanih za rakiju koje su poznate verovatno svima nama, a u ostatku teksta otkrićemo vam još nešto o blagotvonim dejstvima rakije, što možda i niste znali.


Mučnina u vožnji 

Naravno, ovo se odnosi samo na suvozače, jer je vozačima strogo zabranjena i minimalna konzumacija alkohola. Mnogi ljudi muku muče sa mučninama u toku vožnje, a mala količina rakije (dovoljno je i pola čašice) efikasno rešava ovu tegobu.


Urološki problemi

Rakija sa peršunom je odlično rešenje za probleme sa bakterijskim infekcijama urinarnog trakta.


Otok i domaća rakija

Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro deluje na otok. Možete je umasirati na otečeno mesto ili staviti oblogu.


Bol u grlu i domaća rakija

Ako je upala izazvana bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspešno će rešiti ovaj problem. Takođe, i topli biljni čaj sa par kašika rakije.


Grip i kuvana rakija

Kuvana rakija je u mnogim krajevima naše zemlje omiljeni napitak u hladnim zimskim danima. Međutim, pored toga što greje i prija tokom zime, kuvana rakija je odlična i u borbi protiv gripa i drugih bolesti. Za pripremu ovog napitka potrebno vam je:

Recept za kuvanu rakiju

Sastojci: 2,5 dl rakije ,
4 velike kašike šećera , 1dl vode

U posudu za kuvanje stavite 4 kašike sećera. Šećer zagrevajte  dok se ne  karamelizuje. Kada to postignete, skinite sa vatre i sipajte 2,5 dl rakije. Dodajte i 1dl vode. Vratite na šporet i pustite par minuta da ključa dok se šećer ne rastopi.  Kuvanu rakiju je najbolje konzumirati vruću jer je tako najdelotvornija!


Menstrualni bolovi 

Grčeve i osećaj mučnine u želucu, koji često prate menstruaciju, može ublažiti par gutljaja bilo koje slatke rakije.


Hemoroidi

U narodnoj medicini, rakija komovica se spominje kao jedno od efikasnijih rešenja u borbi protiv hemoroida. Potrebno je svakoga dana po dva puta ovom rakijom ispirati obolelo mesto. Obično je porebno litar rakije za potpuno isceljenje.


Bolovi kod reumatskih bolesti

Masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima obolelim od artritisa.


Dakle, nisu uzaludne priče koje se kod nas godinama prenose sa kolena na koleno. Čak su i mnoga istraživanja potvrdila da oni koji piju alkohol, u poređenju sa onima koji ga uopšte ne piju ili preteruju, smanjuju rizik od smrti .

Umerena konzumacija rakije produžava životni vek, jer antioksidansi pomažu borbi protiv radikala, koji su glavni uzrok starosti. Takođe, utiče i na nervni sistem- opušta i oslobađa od stresa.

Dobra je i kod ubzavanja metabolizma i gubitka kilograma, a i za razliku od drugih napitaka- sokova i slatkih pića, ima znatno manji broj kalorija i uvek je zdraviji izbor.

Rakija je ranije bila omiljena uglavnom po selima i to starijem delu stanovništva, dok su oni mlađi u gradovima uživali u viskiju i ostalim žestokim pićima. Sada je već situacija drugačija, jer su i mnogi poznati klubovi, kafići i restorani, postali opremljeni različitim vrstama rakije u čijoj konzumaciji sad uživaju i mladi.

Domaća rakija postala je srpski brend i zaštitni znak naše zemlje. Međutim, svesni smo da nije svaka rakija ona prava-domaća, pa je za razliku od industrijske, rakija iz Destilerije Momirović, pored oštrog i za one prave konzumente, prijatnog ukusa, dobro poznata i po ukusu voća od kog je napravljena, koji ostaje na nepcima posle svakog gutljaja. Mi smo svesni bogatstva koje nam pruža plodnost našeg zemljišta i upravo to iskorišćavamo na pravi način. Naša rakija nastaje iz naših voćnjaka. Jer – ono što nije pravo, ne može biti ni dovoljno dobro. Nije, dakle, teško zaključiti da nam industrijska rakija ne može pružiti sve ove pogodnosti.

Celu priču o dobrim stranama rakije možemo zaključiti onom nama dobro poznatom rečenicom- Popij, valja se! 

Izvor: Destilerija Momirović 


-Zapratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Ostavite komentar